augustus 2022
17 08, 2022

Postgraduaat BIM

HOWEST campus Brugge, Rijselstraat 1, 8200 Brugge

Als je alles moet geloven wat er geschreven en verteld wordt over BIM dan zou iedereen het toch al lang moeten toepassen voor elk project?! En toch staan we nog steeds maar aan het begin van de transitie naar BIM in de Vlaamse bouwbedrijven. Hoe komt dat toch? Beloven de softwarefabrikanten ons teveel, zijn de verwachtingen te hoog of kunnen we er gewoon niet goed genoeg mee werken?

Het antwoord hierop is meervoudig: we verwachten teveel, te vlug en te gemakkelijk….! Er zijn te weinig experts die kennis en inzicht hebben in alle facetten van een BIM life cycle. Experts die in alle deelaspecten en de daarbij horende verwachtingen op een adequate manier kunnen adviseren, corrigeren en implementeren. En bovendien alle stakeholders op een efficiënte manier laten communiceren en samenwerken aan een, voor elk bedrijf verschillend, optimaal resultaat.

 

Deze voortgezette opleiding focust op het profiel van BIM-manager:

 • Een BIM-manager is een teamleider die alle actoren in een bouwproces kan sturen naar een efficiënte en effectieve BIM-implementatie, gebruik makend van de noodzakelijke tools en gebruiksregels in een dynamische omgeving.
 • De BIM-manager is het aanspreekpunt en eindverantwoordelijke voor alle stakeholders op het gebied van informatiebeheer in de bouw. Hij of zij is daardoor de persoon die gebruiksregels en protocols definieert, instaat voor de kwaliteitscontrole en de einddoelstellingen bewaakt.
 • De uitdagingen van de BIM-manager zijn divers en complex: multitasking, samenwerken, communiceren, bemiddelen, rationaliseren, sturen en leiden, gecombineerd met technologische vaardigheid en inzicht in nieuwe ontwikkelingen.

Details

Uur:
00:00 - 00:00
Doelpubliek:
Modelleurs, architecten en ingenieurs met ervaring in BIM (paketten & processen).
Organisator:
Howest
Website:
https://www.howest.be/Default.aspx?target=simonstevin&lan=nl&item=1602
17 08, 2022

BIM in de praktijk

Prins Bisschopssingel 34 A 3500 Hasselt

Tijdens deze workshops krijgt u een algemeen beeld over BIM en hoe BIM te gebruiken en te implementeren, en dit specifiek in uw vakgebied. De opleiding bestaat uit 3 workshops: een algemene inleiding, een vakspecifiek onderdeel en een laatste workshop over hoe je communiceert met die BIM informatie.

 • Workshop 1: BIM in de praktijk: algemeen (7/11/2017) - uitleg over o.a. BuildingSmart, openBIM, IFC, BCF, ILS, BIM-uitvoeringsplan, discipline- en aspectmodellen, BIM-protocollen
 • Workshop 2: specifiek per discipline
  • Gevelbekleding (15/11/2017) OF
  • Algemene aanneming (16/11/2017) OF
  • Daken (17/11/2017)
 • Workshop 3: Hoe verloopt de communicatie met BIM? Hoe wordt de informatie uitgewisseld?
 

Details

Uur:
08:00 - 00:00
Organisator:
Confederatie Bouw Limburg
Website:
http://www.confederatiebouw.be/limburg/opleidingen/opleidingendetail.aspx?RefNo=9729
17 08, 2022

Opleiding - Informatiebeheer voor Bouwprojecten (BIM)

Universiteit Gent, UGent Academie voor Ingenieurs, Technologiepark 904, 9052 Zwijnaarde

Building Information Modelling (BIM) is recent sterk in opmars binnen België. Het gebruik van BIM belooft onder meer een efficiënter werkproces en een lagere foutenlast op de werf. Dit wordt internationaal ook effectief gerealiseerd. Echter, het beheer van informatie voor bouwprojecten vraagt ook een juiste methodologische aanpak, zeker in combinatie met BIM. De verregaande digitalisering van de informatiestromen in de bouw leidt tot nieuwe, efficiëntere processen. Informatie wordt nu niet meer louter beheerd in vele losstaande documenten, tekeningen, dossiers en tabellen, maar ze wordt centraal beschikbaar via zogenaamde virtuele 3D gebouwmodellen. Deze fungeren als de meest complete en consistente informatiedrager doorheen het gehele traject van een bouwproject. Deze nieuwe toepassingen leiden tot een nieuwe manier van werken voor bouwprojecten.
In deze lessenreeks wordt ingegaan op de werking van BIM-toepassingen en op het BIM-proces. Ook de manier waarop BIM kan ingezet worden in bouwprojecten voor het genereren van een effectieve meerwaarde voor de partners in het bouwteam, dit doorheen de gehele levenscyclus van het gebouw, komt aan bod. Na afloop van deze cursus bent u in staat om het maximum uit het gebruik van BIM te halen voor u en uw bedrijf.
De lessenreeks wordt gehouden op donderdagavond van 1 maart tot 31 mei 2017.

Details

Uur:
17:00 - 00:00
Organisator:
UGent Academie voor Ingenieurs
Website:
http://www.ugain.ugent.be/bim2018.htm
17 08, 2022

BIM Fundamentals: De fundering voor jouw BIM start

Zoek jij een training waarbij het totale plaatje aan BIM fundamentals wordt aangeboden? Van BIM basis kennis en het proces tot modellen en tools. Een training waarbij je erna meteen kan starten met jouw eerste BIM project. Tijdens de training 'BIM Fundamentals' leer je in 3 dagen basis kennis zoals wat is BIM, waarom BIM, welke toepassingen zijn er, en gaan we ook dieper in op het proces. Daarnaast weet je welke tools er zijn, wat een goed model is en gaan we met enkele tools zelf aan de slag. Download de folder

Details

Uur:
00:00 - 00:00
Doelpubliek:
Professionals die een goed basis willen leggen om aan de slag te kunnen gaan met een BIM project.
Organisator:
BEAMS
Website:
http://www.wearebeams.com/