Omschrijving project

Dit nieuwbouwproject uit 1994 werd integraal voor en door C3A ontworpen en gebouwd als opleidingscentrum met geïntegreerde woning, en werd vanaf toen een prima praktisch architectuur-voorbeeld om alle software bij de C3A-opleidingen praktisch op toe te passen. In 2009 werd het 15 jaar oude gebouw binnen én buiten helemaal vernieuwd, met een forse uitbreiding (ongeveer verdubbeling bebouwde oppervlakte) én complete heraankleding binnen én buiten.

Projectgegevens

Locatie:
Zwijnaarde, Gent
Type project:
Uitbreiding + renovatie
Type constructie:
Kantoorgebouw (opleidingscentrum) + Woning
Opdrachtgever:
C3A nv
Architect(en):
Jos Vandamme
Bouwpartners:

Stabiliteitsstudie: VT & partners, Bernard Vauterin – Roeselare / Nieuwpoort
Technieken: WITAS, Wim Tas – Lokeren
Hoofdaannemer: Habitat, Wingene
Montagebedrijf Eternit gevelbekleding: Sierko , Kortrijk
Buitenaanleg: Wannijn, Kluisbergen

Oppervlakte:
1.000 m² <...<2.500 m²
Kostprijs:
€ 1.000.000 <...< € 5.000.000
Datum van aanvang:
2009
Contractvorm:
Traditioneel

Gebruik BIM

BIM-level:
Level 2 (uitwisseling van modellen)
Uitwisselingsplatform:
Autodesk Buzzsaw

Gebruikers BIM

Opdrachtgever:

SketchUp PRO / Revit / 3ds MAX

Architect(en):

SketchUp PRO / Revit / 3ds MAX

Stabiliteitsingenieur(s):

AutoCAD / Revit

Ingenieur(s) technieken:

Revit

Aannemer(s):

AutoCAD

Buitenaanleg parking + tuin:

SketchUp PRO / AutoCAD

Omschrijving BIM

Toepassing BIM:

In 1994 werden de bouwtekeningen nog met AutoCAD (toen nog AutoCAD release 11) getekend, maar voor de vernieuwing en uitbreiding in 2009 werd Revit integraal ingezet, zowel voor de ontwerpstudie, als voor de bouwaanvraagplannen en de gerealiseerde as-built-plannen.

http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/c3a-gebouw-als-revit-cursusoefening
http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/metamorfose-c3a-gebouw
http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/elektrische-installaties-gebouwen-met-revit

Dit project werd ook vanuit het BIM-model uitgewerkt met Revit als praktisch voorbeeld van een digitale bouwaanvraag in Vlaanderen.

Ervaring BIM:

Het gebouw is geschikt voor de C3A-cursusoefeningen met betrekking tot Sketch, CAD en BIM-met-Revit.

Het gebouw bevat eigenlijk alle architecturale ingrediënten die C3A-cursisten met Revit in een basiscursus moeten doornemen. Het ontwerp werd ooit bedacht met een duidelijk architecturaal concept, met 3D-MassModelling uitgewerkt. Het heeft een degelijke structuur die gebaseerd is op stramienlijnen. Bovendien beschikt het ontwerp over een reeks complexere AEC-objecten, denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen vliesgevels … Ook de buitenaanleg werd met zorg ontworpen, wat aanvullend op het gebouw zelf ook wel nuttig is voor de uitwerking van het digitale model. De omgeving voor de 3D-voorstellingen én voor het inplantingsplan is toch sowieso vereist.

Niet onbelangrijk is het fenomeen dat de C3A-cursisten die dit gebouw als Revitoefening uitwerken in het C3A-cursuslokaal zich een goed ruimtelijk beeld kunnen vormen van het project waaraan gewerkt wordt, én dat alle cursusoefeningen ook digitaal beschikbaar gesteld kunnen worden aan de C3A-cursisten.

Dit project werd elk jaar, bij iedere nieuwe Revitrelease, zorgvuldig heruitgewerkt in Revit, met de steeds mee-evoluerende C3A-extensies, zodat er steeds een praktisch BIM-voorbeeld beschikbaar is. Sedert 2014 is dit project zo gedetailleerd uitgewerkt dat een integrale volautomatische meetstaat-extractie van Revit naar Excel en Word erbij voorzien is, ter illustratie van de C3Admin-werkmethodiek voor het genereren van een meetstaat en een bestek vanuit het BIM-model.

Dit C3A-gebouw is intussen ongetwijfeld het meest getekende gebouw in Vlaanderen. Het gebouw wordt immers in talloze C3A-cursussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit uitgewerkt als praktische oefening. Alleen al voor de basiscursus Revit werd dit project al door méér dan tweeduizend cursisten stap voor stap opgebouwd in Revit als virtueel BIM-model.