Gezocht: praktijkcases voor Digital Construction Day (21/10/2020)

Buildwise (Cluster Digital Construction) en de Confederatie Bouw organiseren op woensdag 21 oktober het event ‘Digital Construction Day’ – live, online of een combinatie van beide. Het hoofdthema van deze editie is ‘Hoe kan digitalisatie helpen het proces van de werf meer lean, efficiënt en kostenreducerend te maken’. Zowel nieuwbouw als renovatie komen daarbij aan bod.

De doelgroep bestaat in eerste instantie uit de digitale voorlopers onder de aannemers, en in tweede instantie uit alle bouwprofessionelen. We zoeken voor Digital Construction Day nog Ambassadeurs die inhoudelijk het programma mee vorm willen geven en uitdragen.

Op Digital Construction Day komen maximaal vier thema’s aan bod. Voor elk thema zoeken we drie cases van aannemers (deadline: 23 juni), die ze kunnen voorstellen gedurende telkens maximum 20 minuten. De voorgestelde thema’s zijn:

 1. Werfvoorbereiding en werfondersteuning: van BIM bij ontwerp naar BIM op de werf
  Hoe BIM-informatie na ontwerp- en voorbereiding ook optimaal inzetten tijdens het werfproces zelf: hoeveelheden, views, planning, tussentijdse as-builts, koppeling met kwaliteitscontroles, common data environment, … Hoe de werfinrichting en logistiek optimaliseren en opvolgen vanuit een realtime model?
 2. Monitoring van de werf
  Hoe de vordering van de werf (manueel) opvolgen via het BIM-model? Eventuele koppelingen met technieken zoals scanning. Hoe realtime de werf opvolgen (inclusief problemen detecteren en opvolgen)?
 3. Dataverzameling op werf
  Dataverzameling op de werf? Data-analyse: hoe werken richting betere werven en bouwprocessen op basis van verzamelde data?
 4. Veiligheid op de werf
  Hoe risico’s inschatten vanuit het BIM-model? Hoe realtime inschatten en rapporteren van risico’s op de werf? Welke technologie kan hierbij ondersteunen?

Indien u een interessante case heeft, gelieve het forms formulier in te vullen en te verzenden voor dinsdag 23 juni 2020.

Meer info: Bart van de Pol (bvdp@bbri.be , 0497574382)