BIM webinars

U wilt kennis over BIM verwerven of deze versterken maar u heeft (te) weinig tijd?
Met deze korte online cursussen kunt u gemakkelijk en snel geïnformeerd worden.

U vindt er een module met de basis van BIM, een module die uitlegt waarom het belangrijk is om erin geïnteresseerd te zijn, en een module die de toepassingen van BIM in een project illustreert.

BIM begrijpen.

Deel 1: Wat is BIM?

BIM is een term die momenteel op ieders lippen ligt. Maar wat is BIM precies? Deze webinar legt de grondbeginselen uit. Andere videofragmenten zullen volgen om u zo goed mogelijk te begeleiden bij het verwerven van kennis over deze nieuwe werkmethode.

BIM begrijpen.

Deel 2: Waarom interesse hebben voor BIM?

Welke voordelen heeft BIM? Waarom is het belangrijk om er interesse voor te hebben? Deze webinar beschrijft de pluspunten van deze manier van werken en geeft een overzicht van de uitrol van BIM in Europa.

BIM in een project.

Deel 1: De toepassingen van BIM

In deze webinar worden de verschillende toepassingen van BIM geïllustreerd aan de hand van video’s en concrete voorbeelden. De voordelen van BIM zijn legio en dit, ongeacht de projectfase of de betrokken stakeholders.

BIM in een project.

Deel 2: Groepen van BIM-tools

Welke tools moeten er beheerst worden om te kunnen deelnemen aan een BIM-project? Deze webinar geeft een overzicht van de software, van de hardware en van de BIM-gerelateerde documenten en benadrukt de noodzaak om tools te kiezen die beantwoorden aan uw behoeften.

BIM in een project.

Deel 3: BIM viewers

Het is niet altijd nodig om te investeren in betalende software om te kunnen deelnemen aan een BIM-project. Deze webinar levert het bewijs, door dieper in te gaan op de functionaliteiten van enkele gratis model viewers. Er wordt ook een overzicht gegeven van de bestaande model viewers, waarna het verschil tussen model viewers en model checkers toegelicht wordt.

BIM in een project.

Deel 4: BIM-rollen

Een project waarbij een BIM-proces gevolgd wordt, omvat taken en verantwoordelijkheden die specifiek verband houden met BIM. Deze verantwoordelijkheden kunnen gekoppeld worden aan verschillende BIM-rollen. In deze webinar wordt uitgelegd welke BIM-rollen er doorgaans in een BIM-project van toepassing zijn.

BIM in een project.

Deel 5: BIM-documenten

Voor een project dat een BIM-proces volgt, zijn naast de conventionele documenten ook BIM-specifieke documenten en conventies nodig. Deze documenten helpen bij het organiseren en definiëren van de samenwerkingsregels. Deze webinar presenteert 4 belangrijke documenten binnen een BIM-project.

BIM in een project.

Deel 6: BIM-protocol

Bij een project waarbij BIM wordt toegepast, dienen vooraf goede afspraken gemaakt te worden. Deze afspraken kunnen gebundeld worden in het BIM-protocol. In deze webinar wordt uitgelegd wat er doorgaans in zo een projectspecifiek BIM-protocol staat en wordt het Belgische BIM-protocol toegelicht.

BIM in een project.

Deel 7: BIM-uitvoeringsplan

Bij een project waarbij BIM wordt toegepast, dient de samenwerking tussen de projectpartners goed geregeld te worden. Dit kan omschreven worden in het BIM-uitvoeringsplan, een document ter aanvulling op het BIM-protocol. In deze webinar wordt uitgelegd wat er doorgaans in zo een projectspecifiek BIM-uitvoeringsplan staat en wordt het Belgische BIM-uitvoeringsplan toegelicht.

Met dank aan

Deze videos werden gerealiseerd met de steun van de leden van het Technisch Comité BIM & ICT.