Een studente en een doctoraatsstudent van de KU Leuven wonnen elk met hun eigen onderzoeksproject de ‘Student Competition’, die plaatsvond op 24 en 25 oktober tijdens Digital Construction Brussels. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd en bekroont de beste masterthesis of doctoraatsstudie op het gebied van digitaal bouwen. Dit jaar werd de hoofdprijs uitgereikt aan Nele Bohé en Manav Manah Singh. Beide winnaars ontvingen onder meer een gloednieuwe krachtige laptop van sponsor Dell.

Tijdens de ‘Student Competition’, die onder leiding stond van Bart Ingelaere (Buildwise), kregen elf finalisten de kans om hun project voor te stellen aan een zestigtal professionals en studenten. Op basis van deze presentaties trokken juryleden Stefan Boeykens (D-Studio), Rajan Philomeno Coelho (Kabandy), Robin Collard (BAM) en Johan Van Dessel (Buildwise) – allemaal experten op het vlak van digitaal bouwen – zich terug om de winnaar te bepalen. Uiteindelijk bleken Nele Bohé en Manav Manah Singh de laureaten van deze editie.

Nele Bohé is master burgerlijk ingenieur-architect en studeerde af in het academiejaar 2017-2018 met het eindwerk ‘HoloBrick: Using augmented reality to design parametric brick facades’. De voorstelling van haar eindwerk leverde haar de gedeelde eerste plaats in de ‘Student Competition’ op, samen Manav Manah Singh. Deze doctoraatsstudent en -onderzoeker aan de KU Leuven overtuigde de jury met de presentatie van zijn doctoraatsstudie ‘BIM to Energy Predictions: A shortest link using machine learning models’.

Ook dit jaar toonde de wedstrijd dat jongeren interesse hebben in nieuwe technologieën voor de bouwsector. Naast de KU Leuven waren ook LOCI Doornik, Universiteit Gent, ULB, VUB, HOWEST en Universiteit Hasselt vertegenwoordigd. De kwaliteit van het geleverde onderzoek en de presentaties in het kader van deze wedstrijd tonen aan dat de opvolging verzekerd is. De komende jaren zullen er ongetwijfeld nieuwe stappen gezet worden om de digitalisering van de bouwsector te bevorderen.