Proeftuin “ConstructionSiteVision”

Virtual en Augmented reality in de voorbereidingsfase en uitvoeringsfase van gebouwen

Niveau:

Vlaams

Op initiatief van

Met de steun van

Datum

Startdatum: 01/05/2019
Einddatum: 30/04/2022

Contact:

Niki Cauberg (Buildwise)
Steven Van Luchene (Howest)
Marc Bollen (Sirris)

Omschrijving

De digitale transformatie van de bouwsector is in volle gang waardoor de manier waarop we gebouwen bedenken en realiseren onderhevig aan is een fundamentele verandering. Met de toepassing van BIM is er voor elk bouwproject een (3D) gebouwmodel beschikbaar. Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) bieden tal van opportuniteiten om door de visualisatie van het gebouwmodel productiever te werken tijdens de verschillende fazen van het bouwproces – ontwerp, voorbereiding, uitvoering en gebruik.

VR Bril voor bekijken van digital gebouwmodel (bron: Shutterstock)

Aanpak

Buildwise, Howest en Sirris brengen met de proeftuin “ConstructionSiteVision” technologieleveranciers, bouwbedrijven en andere bouwpartners met elkaar in contact opdat ze elkaar versterken en zo de ontwikkelingen op het gebied van XR technologie voor de bouwsector versnellen. Deze proeftuin is van start gegaan op 1 mei 2019 en duurt 3 jaar. Er zal worden gewerkt rond 3 technologieën: VR, AR & MR (Mixed Reality). De proeftuin heeft als doelstelling concrete XR demonstratoren te realiseren voor verschillende bouwberoepen.

AR toepassing voor ondersteuning op afstand (bron: Shutterstock)

Resultaat

Vraagt u zich als bouwbedrijf af welke meerwaarde AR kan betekenen voor uw activiteiten of gebruikt u VR vandaag al maar zit u mogelijkheden tot verbetering? Wil u als softwareontwikkelaar uw AR toepassing ook voor bouwtoepassingen inzetten of plant u de ontwikkeling van een VR applicatie ? Dan nodigen we je graag uit om je aan te melden via onderstaande aanmeldformulier zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de proeftuin “ConstructionSiteVision”.

Aanmelden

Aanmeldformulier ConstructionSiteVision